Korkealaatuinen ja kattava tuotetieto - Miksi?

Tuotetiedot ovat olennainen osa asiakaskokemusta erilaisissa verkkopalveluissa kuten verkkokaupoissa ja lukuaikapalveluissa.

  • Tuotteen perustiedot (esim. ISBN, GTIN, nimeke, tuotemuoto, kustantaja) ja kaupalliset perustiedot (mm. hinta, alv%, saatavuus) ovat välttämättömiä, jotta painettuja ja digitaalisia tuotteita voidaan myydä, ostaa, lainata, toimittaa, varastoida tai jaella.
  • Jotta tuote on helposti löydettävissä ja tuotavissa houkuttelevasti esiin asiakkaille digitaalisissa palveluissa, tarvitaan perustietojen lisäksi
    • erilaisia luokituksia ja asiasanaoja hakuja ja linkityksiä varten
    • kansikuvia, esittelytekstejä, lukunäytteitä, sisällysluetteloita yms mahdollistamaan tuotteen sisältöön tutustuminen ja ostopäätös

Mitä kattavampaa ja korkealaatuisempaa tuotetieto on, sitä helpommin kirjastot, verkkokaupat, lukuaikapalvelut, kivijalkakaupat ja muut kirjojen jälleenmyyjät pystyvät muodostamaan omalle kohderyhmälleen kiinnostavia tuotevalikoimia ja yhdistettynä muuhun dataan suosittelemaan tuotteita yksilötasolla.

ONIX-formaatti on tarkoitettu mm. edellä mainittujen kirjaan liittyvien tuotetietojen välittämiseen kirja-alan toimijoiden kesken. Tuotetietojen siirto on tehokkaampaa ja nopeampaa, kun kaikki alan toimijat käyttävät samaa formaattia eli puhuvat yhteistä kieltä ja määrittelevät termit samalla tavalla. Sovelluksen avulla vähennetään päällekkäistä työtä ja helpotetaan tiedonsiirtoa eri järjestelmien välillä. 

tuotetiedot@storia.fi
ONIX-keskus on kirja-alan yhteinen foorumi.

Keskuksen tehtävänä on palvella kotimaisia kustantajia helpottamalla kirjaan liittyvän tuotetiedon standardin mukaista tuottamista. Toiminnasta vastaavat Kansalliskirjasto ja Storia Oy.